Ingrediente:
* aluat
* 180 ml lapte caldut
* 3 galbenusuri
* 1 ou intreg
* esenta de rom
* 100 g unt topit
* 500 g faina pentru cozonac
* 100 g zahar
* coaja rasa de la 1/2 lamaie si 1/2 portocala
* un varf de cutit de sare
* 1 plic drojdie uscata (7 g sau 20 g drojdie proaspata)
* 1 galbenus amestecat cu 1-2 linguri de apa, pentru uns deasupra
*umplutura
* 250 g mac (macinat!)
* 120 ml lapte
*4-5 Lg (linguri) zahar (sau dupa gust)
* semintele din 1 pastaie de vanilie
* 2-3 maini stafide
Mod de preparare:
* pentru aluat am pus toate ingredientele in cuva masinii de paine, mai intai cele lichide, apoi cele solide/uscate.
* timp de o ora jumate, masina si-a facut treaba pe programul Dough (=aluat, framantare+dospire).
Masina de facut paine de la Heinner este un ajutor nepretuit in bucatarie.
http://www.heinner.ro/produse/preparare-paine/bm-950/masina-de-facut-paine-breadexpress-950
* intre timp am preparat umplutura de mac. am macinat macul. am pus la fiert laptele cu zaharul si cu semintele de vanilie. cand a dat un clocot, am adaugat macul in laptele fierbinte si am mai lasat pe foc mic vreo 3-4 minute.
Cu rasnita electrica de la Heinner cared ca as fi macinat macul cat ai clipi.
* aluatul bine crescut l-am impartit in doua bucati.
* am intins o bucata si am presarat stafidele. am rulat pe marimea tavii si am asezat in forma de cozonac.
* am intinsi si cealalta bucata si am impartit umplutura racorita pe aluat, lasand putin liber pe toate laturile. la fel, am rulat aluatul cat am putut de strans si l-am asezat in forma.
(cu forma procedati cum faceti de obicei, puneti hartie de copt sau ungeti cu unt si tapetati cu faina sau cim doriti)
* am uns cozonacii cu 1 galbenus batut cu 2 linguri de apa si i-am lasat sa mai creasca aproximativ 30-40 de minute pe aragaz, in timp ce cuptorul era cald inca de la prajitura precedenta.
* dupa ce au mai crescut putin, i-am uns inca o data cu galbenus si i-am bagat in cuptorul preincalzit pentru 35-40 de minute (am testat batand cu degetul pe suprafata cozonacului si cu scobitoarea care a iesit curata)
Atentie: urmariti pe parcurs si daca observati ca se coloreaza deja, acoperiti cozonacul cu hartie de copt ca sa nu se arda.
Sursa: Cozonac impletit
* intre timp am preparat umplutura de mac. am macinat macul. am pus la fiert laptele cu zaharul si cu semintele de vanilie. cand a dat un clocot, am adaugat macul in laptele fierbinte si am mai lasat pe foc mic vreo 3-4 minute.
Cu rasnita electrica de la Heinner cared ca as fi macinat macul cat ai clipi.
* am intins o bucata si am presarat stafidele. am rulat pe marimea tavii si am asezat in forma de cozonac.
* am intinsi si cealalta bucata si am impartit umplutura racorita pe aluat, lasand putin liber pe toate laturile. la fel, am rulat aluatul cat am putut de strans si l-am asezat in forma.
(cu forma procedati cum faceti de obicei, puneti hartie de copt sau ungeti cu unt si tapetati cu faina sau cim doriti)
* am uns cozonacii cu 1 galbenus batut cu 2 linguri de apa si i-am lasat sa mai creasca aproximativ 30-40 de minute pe aragaz, in timp ce cuptorul era cald inca de la prajitura precedenta.
* dupa ce au mai crescut putin, i-am uns inca o data cu galbenus si i-am bagat in cuptorul preincalzit pentru 35-40 de minute (am testat batand cu degetul pe suprafata cozonacului si cu scobitoarea care a iesit curata)
Atentie: urmariti pe parcurs si daca observati ca se coloreaza deja, acoperiti cozonacul cu hartie de copt ca sa nu se arda.
Sursa: Cozonac impletit
Bine te-am gasit! Nu m-as apuca de facut cozonaci, dar m-ai convins usor: pot sa fac aluatul in masina de paine, si pare atat de simplu si pe intelesul meu, ca nu ma mai sperie. Multumesc de reteta!
ReplyDeleteDana,asa ziceam si io. Tocmai framantatul cozonacului a fost unul dintre motivele pentru care mi-am luat masina de paine. :)
DeleteAbia astept sa incerc reteta ta☺
ReplyDelete