Pe vremea lu' Bunica si cand eram io mica, asta era pepsi/fanta, diluat cu sifon.
Daca era pastrat in sticle astupate ermetic, pana iarna fermenta putin (fara sa devina acru), se inchidea la culoare si mai mult si devenea acidulat, ca o sampanie pentru copii.
Daca era pastrat in sticle astupate ermetic, pana iarna fermenta putin (fara sa devina acru), se inchidea la culoare si mai mult si devenea acidulat, ca o sampanie pentru copii.
Contine apa, zahar, sare de lamaie si petale de trandafiri.
Fara coloranti, fara conservanti, fara arome artificale, fara alte adaosuri.
Am folosit:
* aprox 50 g petale de trandafiri (nu stiu de la cati trandafiri, dar o cantitate de petale cam cum se vede in prima poza) - un trandafir foarte aromat (ca cei roz din poza de mai sus) si restul trandafiri rosii cataratori (cel cu frunza)
* jumatate lingurita sare de lamaie (sau mai putin)
* 5-6 linguri de zahar
* apa rece, atata cata incape in borcan peste petale (vreo 400 ml in cazul meu)
Cum am procedat:
- duminica seara am indesat petalele parfumate in borcan si am turnat apa rece peste ele (apoi am aflat ca trebuia apa fierbinte. a mers si asa :P );
- am pus sarea de lamaie, zaharul, si am inchis borcanul cu capac;
- am scuturat borcanul ca sa se dizolve putin sarea de lamaie si zaharul;
- am pus borcanul in geam, la lumina, dar nu in soare direct;
- urmatoarea zi am amestecat cu lingura. deja se vedea culoarea siropului. la fel si ziua urmatoare;
- a treia zi (azi, miercuri) am scos petalele din borcan, le-am stors si am strecurat lichidul;
- mi-au iesit 500 ml de sirop de trandafiri;
- delicios sucul diluat cu apa minerala.
NOTA: in poza se vad doua borcane. Ce am scris se refera la borcanul din DREPTA.
Celalalt borcan a fost pus ieri (marti) si sper sa se faca la fel de repede :)
Pe langa aroma placuta si racoritoare, sucul/siropul/apa/ceaiul de trandafiri are si efecte benefice asupra organismului.
Cred ca este un sirop tare aromat! O seara placuta!
ReplyDeleteMersi, la fel si tie!
ReplyDeleteDa, e foarte fain! Prima data am pus jumi-juma cu apa minerala si a fost prea puternic gustul. 1/3 sirop, 2/3 apa cred ca e proportia potrivita.
Multumesc de reteta,acum ma pun sa pregatesc sucul.
ReplyDeleteBanuiesc ca merge si cu o felie de lamaie in borcan,ca sare de lamaie nu am.
Hmm nu stiu ce sa zic, n-am facut niciodata cu lamaie, dar cred ca merge. Nu stiu de unde obiceiul, dar noi mereu folosim lamaie proaspata la socata si sare de lamaie de la sirop de trandafiri. Asa facea bunica, asa continuam sa facem si noi.
ReplyDeleteAzi postez si varianta cu sirop fiert.
PS: tocmai am intrebat-o pe mami daca e ok cu lamaie si a zis ca da, merge la fel de bine cu zeama de lamaie si coaja probabil da o aroma diferita.
ReplyDeleteFoarte tare! Cum il patrezi? Sau este pentru consum imediat? (eventual pastrat in frigider?)
ReplyDeleteElena, n-am incercat sa-l tin mai mult. Cat sirop a iesit, s-a si baut in urmatoarele zile.
Delete