Sint primele mele pitute asa ca va rog sa nu aruncati cu rosii :P
Reteta am gasit-o la Roxana.
Am folosit:
* 500 g faina
* 7 g (1 pliculet) drojdie uscata
* 250 ml lapte caldut
* 4 linguri unt moale
* 1 ou intreg
* cateva linguri de ulei (ca si completare pentru ca cerea aluatul
si pentru uns aluatul pe toate partile inainte de a fi pus la dospit)
Desi drojdia uscata nu prevede asa, am facut o maia dintr-o lingura de faina, o lingurita de zahar, laptele caldut si drojdia uscata.
Cand a crescut am adaugat maiaua peste faina cernuta, am pus oul intreg, untul moale si am framantat pana cand aluatul s-a desprins de pe marginile castronului. A fost nevoie sa adaug putin ulei pentru ca aluatul era prea uscat.
Dupa aceea am acoperit aluatul cu un stergar si l-am pus la loc cald aproape doua ore sa creasca.
Apoi din aluatul crescut am rupt bucati, le-am intins, sucit si rasucit si am facut diferite forme dupa imaginatie.
Le-am mai lasat in tava sa se odihneasca vreo 20 de minute.
Am uns cu galbenus si presarat cu sare grunjoasa, sare fine, zahar si chimion.
Le-am copt in cuptorul preincalzit vreo 20 de minute (5 min pe foc mare apoi mediu).
Au iesit faine, pufoase, moi, placute la gust (desi se simte lipsa de sare din aluat), dar cu observatiile de mai jos.
Observatii:
* am vrut sa pun sare in aluat desi reteta nu prevede, dar am uitat.
* trebuia sa-mi aduc aminte ca arde la fund cuptorul si sa las focul pe minim.
LA MULTI ANI!!!FOARTE FRUMOASE TI-AU IESIT!!!!LA MINE PRIMA DATA AU FOST UN DEZASTRU!!!ACUM MA CONSUDER EXPERTA(GLUMESC )SI TARI CA PIATRA,,,,ACUM SUNT PUFOASE!!!FELICITARI!!!ARATA APETISANTE!!!PUPICI!!
ReplyDeletedesi ma repet ti-ai iesit foarte frumoase :) sa va fie de bine
ReplyDeleteO zi faina in continuare
mersi pentru aprecieri! :* imi dati curaj sa fac si altadata chestii framantate. :D
ReplyDeleteLa multi Ani Diana. I've learnt this from Simona and Elena. Glad to meet you. Thanks for adding my book to your sidebar and wish you good luck for the book.
ReplyDeleteI saw you posted some delicious bread and shall look for a translator to translate it.
Ivy, thank you for your visit and appreciation.
ReplyDeleteit's on my 'to do' list for 2011 to try to post my recipes in english and hungarian too. this way the recipes would be accessible for more readers, not only for romanian ones.
ce bine arata, mi-ai facut pofta :D
ReplyDelete