Pastrama de casa, din carne de porc, homemade, handmade :D
Surse: Elena si Iolanda
Ingredientele mele:
* 400 g carne de porc
(ceva bucata in prelungirea pulpei, potrivita ca forma)
* jumatate ceasca sare ~ 100 g
(din care: jumate sare obisnuita, fina + jumate sare de mare cu granule de usturoi si cu rozmarin)
* jumatate ceasca zahar (din care am scos 2 linguri) ~ 70 g
* un sfert lingurita piper negru, macinat
* 1 lingurita boia dulce
* putin cimbru
Nota: ceasca este de 180 ml.
Am urmat instructiunile Elenei si totul a mers usor si perfect.
Ziua 1:
am spalat carnea cu apa rece, am tamponat cu prosop de bucatarie si am lasat-o la uscat, in frigider, pe un gratar, cu un castron dedesubt.
Ziua 2:
-am amestecat zaharul cu sarea.
-intr-un alt bol am amestecat restul condimentelor.
-am masat/uns/invelit/acoperit bucata de carne cu amestecul de condimente.
-am intins pe masa o bucata mare de folie alimentare, pe care am intins cam jumatate din amestecul de sare-zahar.
-am asezat carnea condimentata si am acoperit cu restul de sare/zahar.
-am invelit carnea cat am putut de strans.
-am pus "pachetul" in frigider, pe un gratar, cu un castron dedesubt.
Ziua 3-4:
-am aruncat lichidul acumulat in castron, l-am spalat si l-am sters in fiecare zi.
Ziua 5:
-am indepartat folia de pe carne, am spalat bucata sub jet de apa rece.
-miros placut condimentat, consistenta mult schimbata, mai tare.
-am tinut carnea in 200 ml de vin alb dulce (asta am avut).
-am scurs vinul si am pus pastrama-in-devenire in frigider, la fel pe gratar, cu un castron dedesubt.
Ziua 6 ... 7 ...
-asteptare si verificare consistenta.
Ziua 8:
-n-am mai avut rabdare!
am taiat si am gustat pastrama.
victorieeeeeeeeeeee!!!!
gust placut, condimentat, nici prea sarat, nici prea dulce, putin iute, dar nu foarte.
cred ca am nimerit din prima combinatia care imi place.
totusi mai las pastrama neacoperita pe gratar in frigider, pentru ca in mijloc vad ca mai are un pic de roz si as vrea sa se usuce putin mai mult.
No comments:
Post a Comment