Pages

Sunday, April 15, 2012

Cozonac cu nuca si stafide

Primii mei cozonaci adevarati, cu oua, cu unt, cu tot ce trebe. Am folosit oua de casa.
Au iesit pufosi, aromati, elastici si la apasare se aude aerul din interior.


Ingrediente aluat (pentru 2 cozonaci mici):
* 180 ml lapte caldut
* 3 galbenusuri
* 1 ou intreg
* esenta de vanilie, rom
* 100 g unt topit
* 500 g faina pentru cozonac
* 100 g zahar
* coaja rasa de la 1/2 lamaie si 1/2 portocala
* un varf de cutit de sare
* 1 plic drojdie uscata (7 g sau 20 g drojdie proaspata)

* aluatul framantat si uns cu ulei, inainte de a fi pus la dospit
* 200 g nuca macinata + max 100 g zahar + 1 pliculet zahar vanilat + 150 g stafide + 1 lingurita cacao + 60 ml apa calduta = se amesteca pana la omogenizare si se lasa deoparte pana ii vine randul la umplut
* tocmai bagati la cuptor, la foc mediu 5 min, apoi acoperiti cu hartie de copt, focul scazut putin pentru urmatoarele 40 min (depinde de cuptor, verificati)
* nu e photoshop, sint oua de casa :)

Am framantat (amestecat) aluatul cu robotul de bucatarie, cu cutitul de plastic, iar la final vreo 5 minute cu mana, tras, trantit, framantat. am impartit aluatul crescut in doua si am facut doi cozonaci mai micuti in tava de 13 cm (9 la baza) x 31 cm: unul simplu si unul cu umplutura de nuca macinata, stafide si cacao.
Nu repet intregul procedeu ca e mult de scris, puteti citi la sursa, mai ales ca Laura asa frumos descrie totul, dar va pun cateva poze, cate am reusit sa fac pe parcurs. (din pacate aparatul foto nu prea mai vrea sa coopereze)

Alta editie, cu aluatul framantat si dospit in masina de paine: 
https://testdaiana1.blogspot.com/2014/04/cozonac-cu-stafide-si-cu-mac.html

http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/patiserie/cozonac-impletit.html
https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/patiserie/cozonac-impletit.html
http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/patiserie/cozonac-impletit.html
https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/patiserie/cozonac-impletit.html
https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/patiserie/cozonac-impletit.html

http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/patiserie/cozonac-impletit.html
https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/patiserie/cozonac-impletit.html

4 comments:

Printfriendly

Print Friendly and PDF

About Me

My photo
Io-s Daiana din Timisoara, o banateanca zapacita. Imi place sa spun ca-s banateanca, nu pt ca as cunoaste tot ce tine de Banat ci pt ca ma simt bine pe aceste meleaguri, unde m-am nascut si am crescut. "Bucatareala" m-a apucat asa mai serios dupa ce in 2008 am vazut filmul Ratatouille. Stiu ca e doar un film animat, dar atat de simpatic mi-a fost sobolanutul Remy, cum stia el sa aprecieze mancarea bine pregatita, a invatat de la tv sa gateasca, faza cu explozia de gusturi cand combini ingredientele si motto-ul lui Gusteau "Anyone can cook!" Indemnata de primele succese si de aprecierile celor din jur, mi-am zis ca pot si io, asa ca am inceput cu prajiturile pt ca mi s-au parut mai prietenoase, mai usor de fotografiat si parca ceva mai simplu de realizat decat mancarurile gatite. Si vorba unui prieten "Sigur iti ies toate daca pui atata suflet". Am creat blogul din dorinta de a aduce la un loc doua dintre pasiunile mele: gatitul si fotografiatul, si pentru ca: “This is my invariable advice to people: Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all HAVE FUN!” ~ Julia Child, My Life in France

Copyright

All rights reserved. No part of the contents of this blog may be reproduced in any form or by any means, electronically or otherwise, without the prior written permission of the owner (vdaiana-http://testdaiana1.blogspot.ro/).

Toate drepturile rezervate. Nici o parte din conţinutul acestui blog nu poate fi reprodusă sub nici o formă (electronică sau de altă natură) fără acordul scris al proprietarului (vdaiana-http://testdaiana1.blogspot.ro/). Publicarea sau multiplicarea fara acordul scris al proprietarului se pedepseste conform legii in vigoare (Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).