Pages

Sunday, April 8, 2012

Tort alb-negru



Sursa: Prajitura sah de la Veronica Forum
Citez de la sursa cum modificari (**) :P

"Blat:
*7 oua
* 250 g zahar
* 7 linguri mari de faina
* 10 g praf de copt
* 2-3 linguri cacao"
** am adaugat esenta de lamaie si vanilie in blatul alb, putin colorant rosu (fara efectul dorit) si esenta de vanilie in blatul cu cacao.

"Batem albusurile, adaugam treptat zaharul. Mixam in continuare pana obtinem o spuma densa si lucioasa, apoi incorporam galbenusurile. La urma punem faina cernuta si praful de copt si amestecam usor cu lingura. Impartim conmpozitia in doua castroane, o parte o coloram cu cacao. Coacem doua blaturi unul alb si unul maro."

** tava mea: 25 x 34 cm

"Pentru crema:
 * 1 plic crema de vanilie
* esenta de portocale
* 200 ml lapte
* 100 ml frisca lichida
Turnam plicul de crema intr-un bol, punem laptele si mixam la viteza mica, apoi punem frisca si mixam pana obtinem o crema groasa, care la nevoie se poate subtia cu putin lapte."

** am folosit crema de lamaie si n-am mai adaugat esenta de portocale.

"Sirop: 300ml apa si 4 linguri de zahar se fierb se foloseste rece.
Asamblare: insiropam usor primul blat, intindem uniform crema si asezam cu atentie cel de-al doilea blat. il insiropam si pe el. lasam prajitura sa stea la rece 30 minute si o glasam cu ciocolata."

** la montarea tortului am folosit in plus:
* o cutie de ananas - fructele le-am pus peste crema, iar sucul l-am folosit la insiropat
* glazuri de la dr. oetker: glazura cu lichior de oua si glazura duo.

Fata de versiunea de la sursa, finalul s-a modificat foarte mult.
Blatul alb a iesit super, pufos si moale. Insa blatul cu cacao probabil pt ca a stat in repaos 20 de min pana s-a facut cel alb, a iesit foarte subtire si lipicios.
Asa ca n-am mai decupat, ci le-am taiat pe ambele in doua pe lungime.
Am suprapus jumatate de blat alb insiropat, crema cu bucati de ananas, jumatate blat cu cacao - insiropat, crema, cealalta jumatate de blat alb insiropat si la final glazurile.
N-am avut suficienta crema incat sa folosesc si a doua jumatate cu cacao sau ca sa acopar marginile. 
Rezultatul final a fost insa pe masura nervilor :))

 

2 comments:

Printfriendly

Print Friendly and PDF

About Me

My photo
Io-s Daiana din Timisoara, o banateanca zapacita. Imi place sa spun ca-s banateanca, nu pt ca as cunoaste tot ce tine de Banat ci pt ca ma simt bine pe aceste meleaguri, unde m-am nascut si am crescut. "Bucatareala" m-a apucat asa mai serios dupa ce in 2008 am vazut filmul Ratatouille. Stiu ca e doar un film animat, dar atat de simpatic mi-a fost sobolanutul Remy, cum stia el sa aprecieze mancarea bine pregatita, a invatat de la tv sa gateasca, faza cu explozia de gusturi cand combini ingredientele si motto-ul lui Gusteau "Anyone can cook!" Indemnata de primele succese si de aprecierile celor din jur, mi-am zis ca pot si io, asa ca am inceput cu prajiturile pt ca mi s-au parut mai prietenoase, mai usor de fotografiat si parca ceva mai simplu de realizat decat mancarurile gatite. Si vorba unui prieten "Sigur iti ies toate daca pui atata suflet". Am creat blogul din dorinta de a aduce la un loc doua dintre pasiunile mele: gatitul si fotografiatul, si pentru ca: “This is my invariable advice to people: Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all HAVE FUN!” ~ Julia Child, My Life in France

Copyright

All rights reserved. No part of the contents of this blog may be reproduced in any form or by any means, electronically or otherwise, without the prior written permission of the owner (vdaiana-http://testdaiana1.blogspot.ro/).

Toate drepturile rezervate. Nici o parte din conţinutul acestui blog nu poate fi reprodusă sub nici o formă (electronică sau de altă natură) fără acordul scris al proprietarului (vdaiana-http://testdaiana1.blogspot.ro/). Publicarea sau multiplicarea fara acordul scris al proprietarului se pedepseste conform legii in vigoare (Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).