Diplomat a la Criss, editia iulie 2009, cu ocazia aniversarii a 32 de ani casatorie a parintilor mei!
E perfect! (hehe ma laud, dar nu pot sa ma abtin ca e atat de bun si a iesit asa de fain)
Mie nu mi se pare un tort simplu cum spune multa lume, nu din cauza complexitatii ci din cauza ca dureaza mult, dar merita cu desavarsire!
Ingrediente (pt 2 torturi):
20 g gelatina
5 oua
500 ml lapte
1 lingura faina
300 g zahar
2 pliculete zahar vanilat
1 pachet (400 g) pisocturi Savoiardi
1000 ml frisca (folosit Meegle, 500 ml pentru crema + 500 ml pentru ornat)
fructe (caise, afine, visine - cantitati la alegere)
Am inmuiat gelatina in vreo 100 ml de lapte si am lasat sa stea pana am fiert crema (vreo juma de ora sigur a fost).
Am separat ouale, galbenusurile le-am amestecat cu zaharul, z.vanilat si faina, apoi am adaugat laptele si am amestecat sa nu fie cocoloase. Amestecul l-am pus pe foc mic si l-am fiert amestecand in continuu pana s-a ingrosat cam ca budinca (in imagine se vede ca nu curge de pe lingura).
Am luat crema de pe foc si am adaugat gelatine inmuiata apoi albusurile batute spuma si am bagat castronul in frigider. Din cand in cand am mai amestecat. Cand s-a racit bine de tot am adaugat frisca batuta spuma tare.
In timp ce crema era la racit, m-am ocupat de oale.
Am captusit cu folie alimentara doua vase (un bol si o oala).
Piscoturile le-am insiropat cu zeama de la visinele din borcan (visine puse acu o luna si ceva, asa ca erau aproape ca si cand le-as fi cules din pom) si le-am aranjat pe marginea vaselor.
Pe fundul vaselor am facut ceva model din fructe, apoi am pus un strat de crema, urmat de visine si caise maruntite.
Afinele (aprox 200 g) scurse de zeama le-am amestecat cu vreo 2 polonicuri de crema. Am pus peste fructe crema cu afine, apoi restul de crema.
Am terminat cu un strat de piscoturi insiropate.
Dupa care am acoperit tortul cu folie, am pus deasupra cate o farfurie ca sa se taseze mai bine crema si am bagat tortuletele la frigider pana a doua zi.
Azi am scos un tort, l-am ornat cu frisca si cu figuri din ciocolata facute de mine :)
*decoratiunile: 1 tabla poiana cu lapte + 2 patratele cioco neagra topite pe baie de aburi, puse intr-o punga gaurita la un colt. pe dosul hartiei de copt am desenat diferite modele si am desenat cu ciocolata. apoi le-am bagat la frigider sa se intareasca. dezavantajul e ca se inmoaie repede pe caldura asta, in rest arata fain si sint bune de mancat.
avand in vedere ca a fost prima daca cand am facut decor cu cioco topita si desenata, zic ca a iesit bine; problema a fost cu punga care ma ardea de abia puteam sa strang sa iasa ciocolata moale sa pot sa desenez; cred ca o sa investesc intr-un posh ca lumea cu varfuri faine sa pot sa creez ceva, nu lesinaturi din astea :D
*decorul de frisca din pacate e cam lesinat, sifonul de frisca n-a fost destul de incarcat si nici destul de rece, dar gustul a fost bun.
*ingredientele
*gelatina inmuiata
*ingredientele pentru crema de fiert
*gelatina dupa ce a stat la inmuiat (arata asa uscata, dar daca amestecati putin se lichefiaza usor si devine cremoasa)
*crema fiarta (lichida, dar nu curge de pe lingura de lemn, cam ca o budinca)
*crema adaugata asa calda peste albusurile spuma si apoi amestecata pana la omogenizare
*piscoturile (400 g in total) si fructele folosite
*vasele pentru tort captusite cu piscoturi insiropate si cu cu fructe aranjate
*frisca batuta ("fetita" mea e o minune :))
*crema racita amestecata cu frisca batuta
*varianta cu afine
*torturile in curs de montare
*torturile "infoliate" :D si pregatite pentru o noapte la racoare
*ingredientele pentru decor
*ciocolata maruntita si topita pe baie de aburi
*minunatele mele desene de ciocolata :D
*dupa 24 de ore la rece, primul tort nedecorat
*tortul decorat
http://veronica.forumhit.ro/torturi-cu-imagini-f4/tortul-meu-diplomat-t621.htm
No comments:
Post a Comment