Saturday, December 28, 2013

Mini-cozonaci cu fructe uscate




Pentru ca aluatul nu prea a crescut, nu m-am mai complicat sa fac melcisori. 
Am impartit aluatul in doua, am intins fiecare bucata in parte, am presarat caise si piersici uscate, taiate marunt, am rulat si am pus in formele mici de cozonac.
Am uns deasupra cu galbenus amestecat cu putin lapte si am presarat zahar tos.
Am copt la foc mediu vreo 50-60 min (nu mai stiu exact) - i-am testat cu scobitoarea.
A fost nevoie de hartie de copt peste cozonaci ca sa nu se arda deasupra.
Chiar daca n-au crescut suficient, au fost foarte gustosi!

Citez:
"INGREDIENTE:
500 g faina
2 galbenusuri de oua
25 g drojdie proaspata
250 ml lapte
70 ml ulei
100 g zahar
1 varf de cutit de sare
coaja de portocale sau ce aroma doriti
rahat sau alte umpluturi ( nuca, mac, ciocolata etc.)
Ideal este ca aluatul sa fie facut de mana, insa, eu cum eram intr-o mica mare criza de timp, m-am ajutat de un prieten de nadejde, adica aparatul de facut paine :).
Se amesteca aproximativ 100 ml lapte incalzit usor cu drojdia faramitata si cu zaharul si se lasa pentru aproximativ 5-8 minute, pana cand drojdia intra in " actiune" , adica face spume :)
Se introduce in cuva masinii laptele, cele doua galbenusuri de oua si 50 ml de ulei. Deasupra se pune faina, sarea si coaja de portocale. Se termina cu laptele amestecat cu drojdie.
Se porneste aparatul, pe programul de dospire. Cand aluatul este deja format, se adauga cate putin ulei, din 3 in 3 minute, pana cand se epuizeaza restul de ulei ce a ramas.
Dupa terminarea programului, se scoate aluatul pe o masa de lucru si se imparte in 24 de bucatele.
Se ia fiecare bucatica si se intinde usor, pana cand prinde o forma lunguiata, de aproximativ 5 cm latime si 12-15 cm lungime.
Se unge cu ulei si se aseaza de-a lungul aluatul rahat sau ce umplutura preferati.
Se ruleaza si se inconjoara sub forma de colacel.
Se aseaza in formele de muffin unse cu ulei in prealabil, dupa care se mai lasa pentru aproximativ  30 de minute sa mai creasca putin.
Se ung cu un galbenus amestecat cu putin lapte si se presara deasupra zahar.
Se dau la cuptorul preincalzit pentru aproximativ 25 de minute la foc domol.
Se scot din tava si se aseaza pe un gratar pentru a se raci."

















No comments:

Post a Comment

Printfriendly

About Me

My photo
Io-s Daiana, din Timisoara, o banateanca zapacita. Imi place sa spun ca sint banateanca nu pt ca as cunoaste tot ce tine de Banat ci pt ca ma simt foarte bine pe aceste meleaguri unde m-am nascut si am crescut. Nu mai stiu exact cand am trecut la nivelul urmator dupa cartofi prajiti/omleta/paste. Am gatit cate ceva comestibil prin primavara lui 2006, cand mami a fost in spital. "Bucatareala" m-a apucat asa mai serios dupa ce in 2008 am vazut filmul Ratatouille stiu ca e doar un film animat, dar atat de simpatic mi-a fost sobolanutul Remy, cum stia el sa aprecieze mancarea bine pregatita, cum a invatat de la tv sa gateasca si faza cu explozia de gusturi in gura cand combini ingredientele... si motto-ul lui Gusteau "Anyone can cook!" Indemnata de primele succese si de aprecierile din partea iubitului, mi-am zis ca pot si io, asa am inceput cu prajiturile pt ca mi se par mai simplu de realizat decat mancarurile gatite. Si vorba unui prieten "Sigur iti ies toate daca pui atata suflet".

Copyright

All rights reserved. No part of the contents of this blog may be reproduced in any form or by any means, electronically or otherwise, without the prior written permission of the owner (vdaiana-http://testdaiana1.blogspot.ro/).

Toate drepturile rezervate. Nici o parte din conţinutul acestui blog nu poate fi reprodusă sub nici o formă (electronică sau de altă natură) fără acordul scris al proprietarului (vdaiana-http://testdaiana1.blogspot.ro/). Publicarea sau multiplicarea fara acordul scris al proprietarului se pedepseste conform legii in vigoare (Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Blog Archive