Wednesday, June 1, 2011

Sirop (suc) de trandafiri, la rece ~ Rózsalé (rózsaszörp) ~ Rose syrup







   
Photobucket
Pe vremea lu' Bunica si cand eram io mica, asta era pepsi/fanta, diluat cu sifon. 
Daca era pastrat in sticle astupate ermetic, pana iarna fermenta putin (fara sa devina acru), se inchidea la culoare si mai mult si devenea acidulat, ca o sampanie pentru copii.

Contine apa, zahar, sare de lamaie si petale de trandafiri. 
Fara coloranti, fara conservanti, fara arome artificale, fara alte adaosuri.

Am folosit:
* aprox 50 g petale de trandafiri (nu stiu de la cati trandafiri, dar o cantitate de petale cam cum se vede in prima poza) - un trandafir foarte aromat (ca cei roz din poza de mai sus) si restul trandafiri rosii cataratori (cel cu frunza)
* jumatate lingurita sare de lamaie (sau mai putin)
* 5-6 linguri de zahar
* apa rece, atata cata incape in borcan peste petale (vreo 400 ml in cazul meu)

Cum am procedat:
- duminica seara am indesat petalele parfumate in borcan si am turnat apa rece peste ele (apoi am aflat ca trebuia apa fierbinte. a mers si asa :P );
- am pus sarea de lamaie, zaharul, si am inchis borcanul cu capac;
- am scuturat borcanul ca sa se dizolve putin sarea de lamaie si zaharul;
- am pus borcanul in geam, la lumina, dar nu in soare direct;
- urmatoarea zi am amestecat cu lingura. deja se vedea culoarea siropului. la fel si ziua urmatoare;
- a treia zi (azi, miercuri) am scos petalele din borcan, le-am stors si am strecurat lichidul;
- mi-au iesit 500 ml de sirop de trandafiri;
- delicios sucul diluat cu apa minerala.

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket


NOTA: in poza se vad doua borcane. Ce am scris se refera la borcanul din DREPTA.
Celalalt borcan a fost pus ieri (marti) si sper sa se faca la fel de repede :)
Pe langa aroma placuta si racoritoare, sucul/siropul/apa/ceaiul de trandafiri are si efecte benefice asupra organismului.

7 comments:

  1. Cred ca este un sirop tare aromat! O seara placuta!

    ReplyDelete
  2. Mersi, la fel si tie!

    Da, e foarte fain! Prima data am pus jumi-juma cu apa minerala si a fost prea puternic gustul. 1/3 sirop, 2/3 apa cred ca e proportia potrivita.

    ReplyDelete
  3. Multumesc de reteta,acum ma pun sa pregatesc sucul.
    Banuiesc ca merge si cu o felie de lamaie in borcan,ca sare de lamaie nu am.

    ReplyDelete
  4. Hmm nu stiu ce sa zic, n-am facut niciodata cu lamaie, dar cred ca merge. Nu stiu de unde obiceiul, dar noi mereu folosim lamaie proaspata la socata si sare de lamaie de la sirop de trandafiri. Asa facea bunica, asa continuam sa facem si noi.
    Azi postez si varianta cu sirop fiert.

    ReplyDelete
  5. PS: tocmai am intrebat-o pe mami daca e ok cu lamaie si a zis ca da, merge la fel de bine cu zeama de lamaie si coaja probabil da o aroma diferita.

    ReplyDelete
  6. Foarte tare! Cum il patrezi? Sau este pentru consum imediat? (eventual pastrat in frigider?)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elena, n-am incercat sa-l tin mai mult. Cat sirop a iesit, s-a si baut in urmatoarele zile.

      Delete

Printfriendly

About Me

My photo
Io-s Daiana din Timisoara, o banateanca zapacita. Imi place sa spun ca-s banateanca, nu pt ca as cunoaste tot ce tine de Banat ci pt ca ma simt bine pe aceste meleaguri, unde m-am nascut si am crescut. "Bucatareala" m-a apucat asa mai serios dupa ce in 2008 am vazut filmul Ratatouille. Stiu ca e doar un film animat, dar atat de simpatic mi-a fost sobolanutul Remy, cum stia el sa aprecieze mancarea bine pregatita, a invatat de la tv sa gateasca, faza cu explozia de gusturi cand combini ingredientele si motto-ul lui Gusteau "Anyone can cook!" Indemnata de primele succese si de aprecierile celor din jur, mi-am zis ca pot si io, asa ca am inceput cu prajiturile pt ca mi s-au parut mai prietenoase, mai usor de fotografiat si parca ceva mai simplu de realizat decat mancarurile gatite. Si vorba unui prieten "Sigur iti ies toate daca pui atata suflet". Am creat blogul din dorinta de a aduce la un loc doua dintre pasiunile mele: gatitul si fotografiatul, si pentru ca: “This is my invariable advice to people: Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all HAVE FUN!” ~ Julia Child, My Life in France

Copyright

All rights reserved. No part of the contents of this blog may be reproduced in any form or by any means, electronically or otherwise, without the prior written permission of the owner (vdaiana-http://testdaiana1.blogspot.ro/).

Toate drepturile rezervate. Nici o parte din conţinutul acestui blog nu poate fi reprodusă sub nici o formă (electronică sau de altă natură) fără acordul scris al proprietarului (vdaiana-http://testdaiana1.blogspot.ro/). Publicarea sau multiplicarea fara acordul scris al proprietarului se pedepseste conform legii in vigoare (Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Blog Archive