Ingrediente:
* 2 kg mere
* 2-4 linguri zahar
* 3 linguri faina
* 500 ml apa rece
* aprox. 3 linguri unt
(* optional: scortisoara)
Merele se curata si se taie cubulete mici sau feliute subtiri.
Se pun la fiert pe foc mic, cu capac, cu 2-4 linguri de zahar, in functie de cat de dulci sint merele, adaugand cam 500 ml de apa.
In loc de zahar se poate folosi indulcitor. Sau se poate scade sau elimina complet cantitatea de zahar, daca merele sint foarte dulci.
Cand s-au inmuiat se face o ingroseala din vreo 3 linguri de faina cu putina apa si se amesteca in merele inmuiate. Se amesteca (tinand pe foc) pana se omogenizeaza si se ingroasa sosul.
Apoi se adauga untul, cam 3 linguri si se amesteca energic sa se topeasca si sa se omogenizeze.
Se serveste ca desert sau langa felul doi.
Se poate servi alaturi de carne: pane, friptura, chiftele sau la bundas kenyer (paine in ou).
Pe vremea bunicii asa se manca la noi, felul doi cu salata sau cu sos de mere sau visine sau compoturi.
In Banat se obisnuieste sa se manance dulce langa mancare :)
No comments:
Post a Comment