Pages

Saturday, February 23, 2013

Prajitura rasturnata cu ananas

Prajitura rasturnata cu ananas

Din 2009 cand am primit reteta de la o cunostinta, am facut de atatea ori prajitura rasturnata (oficial denumita tarta tatin) ca nici nu mai tin minte, nici n-am mai pozat de fiecare data. 

Ieri, de ziua lu' Mami am facut din nou pentru ca ei ii place foarte mult. 

De data asta am facut cu ananas, dar am mai facut si cu mere, nectarine, prune si varianta de post. 
Decorul l-am vazut si la Rita.

Ingrediente: 
* 10 oua 
* 10 linguri de faina 
* 8 linguri de zahar 
* esenta de vanilie 
* 1 plic condimente pt vin fiert 
(optional, e doar inovatia mea de curand introdusa in retete) 
* 1 conserva ananas rondele 
* 1 cutie cirese confiate 
* 9 linguri zahar – pentru caramelizat 
* tava folosita: 25x35 cm (inaltime aprox 5 cm)
(frisca e in plus)

 Mod de pregatire: 

- am caramelizat zaharul intr-o oala si am turnat in tava tapetata cu hartie de copt .
  
- am scurs rondelele de ananas si le-am asezat in tava peste zaharul ars intarit intre timp. 
In gaurile rondelelor am pus cate o cireasa confiata.

   - am separat ouale, albusurile le-am batut spuma cu zaharul, iar galbenusurile le-am batut putin cu furculita.

   - peste spuma de albusuri am adaugat treptat galbenusurile si faina cernuta amestecata cu condimentele de vin.

  - am omogenizat totul cu o spatula cu miscari usoare de sus in jos, sa nu se sparga de tot spuma de albusuri.

- am turnat aluatul in tava peste fructe si am bagat prajitura la cuptorul preincalzit pt aprox 30 min (primele 5 pe foc mare, apoi am redus la prima treapta).

 - dupa 30 min am testat cu scobitoarea si era coapta.

- am lasat prajitura sa se racoreasca si dupa vreo doua ore am rasturnat-o pe o tava.   

Sunday, January 6, 2013

Piftie (racituri)

Photobucket

Prima piftie.
A iesit ok, tinand cont ca e prima data cand am facut, dar nu e asa cum o stiam de la bunica.

Ingrediente:
* 1 ciolan si niste soricuri de porc
* 6 perechi de gheare de pui
* 2 capatani de usturoi (1 direct in apa, 1 mujdei)
* 2 foi de dafin
* 2-3 lingurite de sare
* piper
* 2 morcovi
* boia dulce (optional)

Mod de preparare:
- am parlit si curatat adidasii de pui :P
- am pus toata carnea in kukta, am adaugat 1 cateii intregi dintr-o capatana de usturoi, 2 lingurite de sare, piper, foile de dafin si am pus apa cat sa acopere carnea (cam 3 L).
- am pus kukta pe foc si in momentul in care a inceput sa fasaie am dat focul la minim si am lasat asa vreo 2 ore jumate.
- apoi am deschis, am constatat ca zeama a scazut, am adaugat morcovii si am mai lasat vreo jumatate de ora ca sa se fiarba morcovii.
- dupa 3 ore si ceva de fiert am pescuit carnea si am strecurat supa intr-o oala.
- am gustat supa. foarte buna, aromata, consistenta, dar am mai adaugat 1 lingurita de sare.
- am zdrobit o capatana de usturoi (am pus putina apa ca sa nu-si schimbe culoarea pana ajunge in supa) si am adaugat mujdeiul in supa.
- am mutat oala intr-o camera racoroasa si am amestecat din cand in cand ca sa se raceasca mai repede supa. mirosea super in toata camera.
- am scos putina supa intr-un pahar si am bagat in congelator sa vad cum se incheaga. dupa jumatate de ora am scos piftia inchegata, am rasturnat-o pe o farfurie, am testat consistenta si gustul. a trecut testul cu brio :)
- intre timp am maruntit carnea de pe ciolan, am feliat morcovii si am pregatit bolurile.
- cand s-a racorit supa am trecut la portionat. am aranjat cateva feliute de morcovi si am presarat putina boia pe fundul bolurilor, apoi am pus bucati de carne si am portionat supa.

Observatii:
- a doua zi piftia n-a fost destul de sarata si nici nu avea destul usturoi (insa usturoi n-am pus mai mult pe motiv de fiere nebuna);
- desi supa in sine a fost foarte buna, cu gust puternic, concentrat, piftia nu are nici un gust in afara de aroma de usturoi;
- nu e chiar asa de teapana cum o stiu din amintiri;
- probabil n-o sa mancam toata piftia asa ca am s-o folosesc ca baza pentru supa cu multe legume.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Printfriendly

Print Friendly and PDF

About Me

My photo
Io-s Daiana din Timisoara, o banateanca zapacita. Imi place sa spun ca-s banateanca, nu pt ca as cunoaste tot ce tine de Banat ci pt ca ma simt bine pe aceste meleaguri, unde m-am nascut si am crescut. "Bucatareala" m-a apucat asa mai serios dupa ce in 2008 am vazut filmul Ratatouille. Stiu ca e doar un film animat, dar atat de simpatic mi-a fost sobolanutul Remy, cum stia el sa aprecieze mancarea bine pregatita, a invatat de la tv sa gateasca, faza cu explozia de gusturi cand combini ingredientele si motto-ul lui Gusteau "Anyone can cook!" Indemnata de primele succese si de aprecierile celor din jur, mi-am zis ca pot si io, asa ca am inceput cu prajiturile pt ca mi s-au parut mai prietenoase, mai usor de fotografiat si parca ceva mai simplu de realizat decat mancarurile gatite. Si vorba unui prieten "Sigur iti ies toate daca pui atata suflet". Am creat blogul din dorinta de a aduce la un loc doua dintre pasiunile mele: gatitul si fotografiatul, si pentru ca: “This is my invariable advice to people: Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all HAVE FUN!” ~ Julia Child, My Life in France

Copyright

All rights reserved. No part of the contents of this blog may be reproduced in any form or by any means, electronically or otherwise, without the prior written permission of the owner (vdaiana-http://testdaiana1.blogspot.ro/).

Toate drepturile rezervate. Nici o parte din conţinutul acestui blog nu poate fi reprodusă sub nici o formă (electronică sau de altă natură) fără acordul scris al proprietarului (vdaiana-http://testdaiana1.blogspot.ro/). Publicarea sau multiplicarea fara acordul scris al proprietarului se pedepseste conform legii in vigoare (Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).