Prajitura rasturnata cu ananas
Din 2009 cand am primit reteta de la o cunostinta, am facut de atatea ori prajitura rasturnata (oficial denumita tarta tatin) ca nici nu mai tin minte, nici n-am mai pozat de fiecare data.
Ieri, de ziua lu' Mami am facut din nou pentru ca ei ii place foarte mult.
De data asta am facut cu ananas, dar am mai facut si cu mere, nectarine, prune si varianta de post.
Ingrediente:
* 10 oua
* 10 linguri de faina
* 8 linguri de zahar
* esenta de vanilie
* 1 plic condimente pt vin fiert
(optional, e doar inovatia mea de curand introdusa in retete)
* 1 conserva ananas rondele
* 1 cutie cirese confiate
* 9 linguri zahar – pentru caramelizat
* tava folosita: 25x35 cm (inaltime aprox 5 cm)
(frisca e in plus)
Mod de pregatire:
- am caramelizat zaharul intr-o oala si am turnat in tava tapetata cu hartie de copt .
- am scurs rondelele de ananas si le-am asezat in tava peste zaharul ars intarit intre timp.
In gaurile rondelelor am pus cate o cireasa confiata.
- am separat ouale, albusurile le-am batut spuma cu zaharul, iar galbenusurile le-am batut putin cu furculita.
- peste spuma de albusuri am adaugat treptat galbenusurile si faina cernuta amestecata cu condimentele de vin.
- am omogenizat totul cu o spatula cu miscari usoare de sus in jos, sa nu se sparga de tot spuma de albusuri.
- am turnat aluatul in tava peste fructe si am bagat prajitura la cuptorul preincalzit pt aprox 30 min (primele 5 pe foc mare, apoi am redus la prima treapta).
- dupa 30 min am testat cu scobitoarea si era coapta.
- am lasat prajitura sa se racoreasca si dupa vreo doua ore am rasturnat-o pe o tava.
Woau ce bine arata!!!!!!
ReplyDeleteSurpriza pentru sambata viitoare m-am hotarat sa o incerc. :))
Tare bine ai explicat elaborarea. Multumim pentru efort!
Ce bine arata. A mea iese mereu inghesuita si urata. Dar e iubita si in casa la mine.
ReplyDelete