Tuesday, July 12, 2011

Tarta cu branza dulce si nectarine

Sursa - Pocahontas - culinar.ro

Aluat
* 250-300 g faina
* 1/2 lingurita de praf de copt
* 1 ou
* 60 g zahar
* 125 g margarina
* 1 lingura coaja de lamaie rasa

Umplutura
* 125 g margarina
* 150 g zahar
* 1 lingura coaja de lamaie rasa
* 2 plicuri zahar vanilat
* 1/2 fiola esenta de vanilie
* 1/2 fiola esenta de lamaie
* 4 oua
* 1 plic budinca de vanilie
* 1 kg branza de vaci
* 4 nectarine
(- in reteta originala sint visine (300-400 g), dar cred ca se pot pune si alte fructe:  zmeura, capsune, caise, ananas sau pur si simplu stafide ca pt umplutura de clatite, piersici, nectarine, mere, pere, prune (hmm cu prune cred ca am sa mai incerc cand vine sezonul), mure; merita incercat.)

Pentru aluat am cernut faina intr-un castron, am adaugat praful de copt, oul intreg , zaharul, coaja de lamaie si margarina topita si am amestecat cu lingura de lemn pana cand aluatul s-a omogenizat si a inceput sa se dezlipeasca de pe peretii castronului. A iesti mai moale decat cum pare din pozele din reteta originala si nici nu statea ca sa pot forma o bila asa ca am mai adaugat 2 linguri pline de faina. Dupa aceea am invelit aluatul in folie transparenta si l-am bagat la frigider pentru jumatate de ora.

In timp ce aluatul statea la racoare :muhaha: m-am ocupat de umplutura.
Am pus fetita la lucru :finutza: (adica robotica de bucatarie) :D am pus la gramada branza dulce, margarina topita, zaharul, coaja de lamaie, zaharul vanilat, esentele si le-am mixat cateva minute sa se amestece bine de tot si sa devina de consistenta cremoasa.
Era sa fac greseala sa pun si ouale intregi, bine ca m-am oprit la timp. :lady:
Galbenusurile le-am frecat cu praful de budinca, apoi le-am adaugat la compozitia de branza si am mai mixat putin.
Separat am batut cele 4 albusuri spuma tare, apoi le-am inglobat incet in compozitia de branza cu ajutorul unei spatule.

Dupa juma de ora am scos aluatul din frigider si m-am speriat cat de moale era, dar nu aveam ce sa-i mai fac dupa ce a stat si la rece; asa ca n-am putut sa fac ca in reteta cu decuparea aluatului etc. Am pus peste aluat inca o folie si l-am intins asa intre cele doua folii. L-am intins mai mare decat fundul formei de copt ca sa-l pot urca si pe peretii formei. Am uns fundul cu ulei si l-am presarat cu faina, apoi m-am ajutat de folie ca sa trec aluatul in forma. Am folosit o forma de tort cu margine detasabila cu diametrul de 26 cm.

Dupa ce am aranjat cu chiu cu vai aluatul in forma, am turnat toata compozitia de branza (nu va speriati daca pare prea fluida, se va intari la copt).

Am aranjat deasupra feliute de nectarine (in poza apar piersici, dar erau prea moi si n-am putut sa tai felii, asa ca am pus 4 necatrine mici si nu mi-au ajuns sa pun si in umplutura, numai deasupra).

Toate astea fiind executate am introdus prajitura in cuptorul preincalzit si l-am potrivit la temperatura medie (nu am grade ca sa-l fi pus la 175 cum scrie in reteta, doar liniute, am pus fix la mijloc)
Dupa vreo 30 min s-a colorat deja deasupra asa ca am acoperit prajitura cu hartie de copt si mai departe inca o ora am scazut focul la un sfert.
Prajitura se coace 80-90 de minute.

Dupa scurgerea timpului regulamentar, am stins cuptorul, am deschis usa si am lasat prajitura sa se raceasca odata cu cuptorul. Mai tarziu am scos-o si am lasat-o pe masa sa se raceasca mai departe.
Dupa vreo trei ore, desi simteam ca in mijloc inca e calduta, n-am mai avut rabdare, am desfacut cu grija marginea, n-am mai pudrat, n-am mai pus nici un topping si am taiat sa gust tarta cu branza dulce si nectarine.
Acuma in sfarsit pot dormi linistita, iar prajitura se odihneste in frigider. E foarte placuta la gust, nu e prea dulce (pt unii poate nu e destul de dulce), branza e cremoasa, aromata; tata care nu e deloc fan branza dulce a zis ca e faina.



No comments:

Post a Comment

Printfriendly

About Me

My photo
Io-s Daiana din Timisoara, o banateanca zapacita. Imi place sa spun ca-s banateanca, nu pt ca as cunoaste tot ce tine de Banat ci pt ca ma simt bine pe aceste meleaguri, unde m-am nascut si am crescut. "Bucatareala" m-a apucat asa mai serios dupa ce in 2008 am vazut filmul Ratatouille. Stiu ca e doar un film animat, dar atat de simpatic mi-a fost sobolanutul Remy, cum stia el sa aprecieze mancarea bine pregatita, a invatat de la tv sa gateasca, faza cu explozia de gusturi cand combini ingredientele si motto-ul lui Gusteau "Anyone can cook!" Indemnata de primele succese si de aprecierile celor din jur, mi-am zis ca pot si io, asa ca am inceput cu prajiturile pt ca mi s-au parut mai prietenoase, mai usor de fotografiat si parca ceva mai simplu de realizat decat mancarurile gatite. Si vorba unui prieten "Sigur iti ies toate daca pui atata suflet". Am creat blogul din dorinta de a aduce la un loc doua dintre pasiunile mele: gatitul si fotografiatul, si pentru ca: “This is my invariable advice to people: Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all HAVE FUN!” ~ Julia Child, My Life in France

Copyright

All rights reserved. No part of the contents of this blog may be reproduced in any form or by any means, electronically or otherwise, without the prior written permission of the owner (vdaiana-http://testdaiana1.blogspot.ro/).

Toate drepturile rezervate. Nici o parte din conţinutul acestui blog nu poate fi reprodusă sub nici o formă (electronică sau de altă natură) fără acordul scris al proprietarului (vdaiana-http://testdaiana1.blogspot.ro/). Publicarea sau multiplicarea fara acordul scris al proprietarului se pedepseste conform legii in vigoare (Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Blog Archive