Friday, April 25, 2014

Cozonac cu stafide si cu mac


Ingrediente:
* aluat
* 180 ml lapte caldut
* 3 galbenusuri
* 1 ou intreg
* esenta de rom
* 100 g unt topit
* 500 g faina pentru cozonac
* 100 g zahar
* coaja rasa de la 1/2 lamaie si 1/2 portocala
* un varf de cutit de sare
* 1 plic drojdie uscata (7 g sau 20 g drojdie proaspata)
* 1 galbenus amestecat cu 1-2 linguri de apa, pentru uns deasupra

*umplutura
* 250 g mac (macinat!)
* 120 ml lapte
*4-5 Lg (linguri) zahar (sau dupa gust)
* semintele din 1 pastaie de vanilie
* 2-3 maini stafide

Mod de preparare:
pentru aluat am pus toate ingredientele in cuva masinii de paine, mai intai cele lichide, apoi cele solide/uscate.
* timp de o ora jumate, masina si-a facut treaba pe programul Dough (=aluat, framantare+dospire).

Masina de facut paine de la Heinner este un ajutor nepretuit in bucatarie.
http://www.heinner.ro/produse/preparare-paine/bm-950/masina-de-facut-paine-breadexpress-950

* intre timp am preparat umplutura de mac. am macinat macul. am pus la fiert laptele cu zaharul si cu semintele de vanilie. cand a dat un clocot, am adaugat macul in laptele fierbinte si am mai lasat pe foc mic vreo 3-4 minute.

Cu rasnita electrica de la Heinner cared ca as fi macinat macul cat ai clipi.

* aluatul bine crescut l-am impartit in doua bucati.
* am intins o bucata si am presarat stafidele. am rulat pe marimea tavii si am asezat in forma de cozonac.
* am intinsi si cealalta bucata si am impartit umplutura racorita pe aluat, lasand putin liber pe toate laturile. la fel, am rulat aluatul cat am putut de strans si l-am asezat in forma.
(cu forma procedati cum faceti de obicei, puneti hartie de copt sau ungeti cu unt si tapetati cu faina sau cim doriti)
* am uns cozonacii cu 1 galbenus batut cu 2 linguri de apa si i-am lasat sa mai creasca aproximativ 30-40 de minute pe aragaz, in timp ce cuptorul era cald inca de la prajitura precedenta.
* dupa ce au mai crescut putin, i-am uns inca o data cu galbenus si i-am bagat in cuptorul preincalzit pentru 35-40 de minute (am testat batand cu degetul pe suprafata cozonacului si cu scobitoarea care a iesit curata)
Atentie: urmariti pe parcurs si daca observati ca se coloreaza deja, acoperiti cozonacul cu hartie de copt ca sa nu se arda.

Sursa: Cozonac impletit











3 comments:

  1. Bine te-am gasit! Nu m-as apuca de facut cozonaci, dar m-ai convins usor: pot sa fac aluatul in masina de paine, si pare atat de simplu si pe intelesul meu, ca nu ma mai sperie. Multumesc de reteta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dana,asa ziceam si io. Tocmai framantatul cozonacului a fost unul dintre motivele pentru care mi-am luat masina de paine. :)

      Delete
  2. Abia astept sa incerc reteta ta☺

    ReplyDelete

Printfriendly

About Me

My photo
Io-s Daiana din Timisoara, o banateanca zapacita. Imi place sa spun ca-s banateanca, nu pt ca as cunoaste tot ce tine de Banat ci pt ca ma simt bine pe aceste meleaguri, unde m-am nascut si am crescut. "Bucatareala" m-a apucat asa mai serios dupa ce in 2008 am vazut filmul Ratatouille. Stiu ca e doar un film animat, dar atat de simpatic mi-a fost sobolanutul Remy, cum stia el sa aprecieze mancarea bine pregatita, a invatat de la tv sa gateasca, faza cu explozia de gusturi cand combini ingredientele si motto-ul lui Gusteau "Anyone can cook!" Indemnata de primele succese si de aprecierile celor din jur, mi-am zis ca pot si io, asa ca am inceput cu prajiturile pt ca mi s-au parut mai prietenoase, mai usor de fotografiat si parca ceva mai simplu de realizat decat mancarurile gatite. Si vorba unui prieten "Sigur iti ies toate daca pui atata suflet". Am creat blogul din dorinta de a aduce la un loc doua dintre pasiunile mele: gatitul si fotografiatul, si pentru ca: “This is my invariable advice to people: Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all HAVE FUN!” ~ Julia Child, My Life in France

Copyright

All rights reserved. No part of the contents of this blog may be reproduced in any form or by any means, electronically or otherwise, without the prior written permission of the owner (vdaiana-http://testdaiana1.blogspot.ro/).

Toate drepturile rezervate. Nici o parte din conţinutul acestui blog nu poate fi reprodusă sub nici o formă (electronică sau de altă natură) fără acordul scris al proprietarului (vdaiana-http://testdaiana1.blogspot.ro/). Publicarea sau multiplicarea fara acordul scris al proprietarului se pedepseste conform legii in vigoare (Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Blog Archive