Thursday, October 13, 2011

Sos de mere

Ingrediente:
* 2 kg mere
* 2-4 linguri zahar
* 3 linguri faina
* 500 ml apa rece
* aprox. 3 linguri unt
(* optional: scortisoara)

Merele se curata si se taie cubulete mici sau feliute subtiri.
Se pun la fiert pe foc mic, cu capac, cu 2-4 linguri de zahar, in functie de cat de dulci sint merele, adaugand cam 500 ml de apa.
In loc de zahar se poate folosi indulcitor. Sau se poate scade sau elimina complet cantitatea de zahar, daca merele sint foarte dulci.
Cand s-au inmuiat se face o ingroseala din vreo 3 linguri de faina cu putina apa si se amesteca in merele inmuiate. Se amesteca (tinand pe foc) pana se omogenizeaza si se ingroasa sosul.
Apoi se adauga untul, cam 3 linguri si se amesteca energic sa se topeasca si sa se omogenizeze.
Se serveste ca desert sau langa felul doi.
Se poate servi alaturi de carne: pane, friptura, chiftele sau la bundas kenyer (paine in ou).
Pe vremea bunicii asa se manca la noi, felul doi cu salata sau cu sos de mere sau visine sau compoturi.
In Banat se obisnuieste sa se manance dulce langa mancare :)


  Photobucket Photobucket

No comments:

Post a Comment

Printfriendly

About Me

My photo
Io-s Daiana din Timisoara, o banateanca zapacita. Imi place sa spun ca-s banateanca, nu pt ca as cunoaste tot ce tine de Banat ci pt ca ma simt bine pe aceste meleaguri, unde m-am nascut si am crescut. "Bucatareala" m-a apucat asa mai serios dupa ce in 2008 am vazut filmul Ratatouille. Stiu ca e doar un film animat, dar atat de simpatic mi-a fost sobolanutul Remy, cum stia el sa aprecieze mancarea bine pregatita, a invatat de la tv sa gateasca, faza cu explozia de gusturi cand combini ingredientele si motto-ul lui Gusteau "Anyone can cook!" Indemnata de primele succese si de aprecierile celor din jur, mi-am zis ca pot si io, asa ca am inceput cu prajiturile pt ca mi s-au parut mai prietenoase, mai usor de fotografiat si parca ceva mai simplu de realizat decat mancarurile gatite. Si vorba unui prieten "Sigur iti ies toate daca pui atata suflet". Am creat blogul din dorinta de a aduce la un loc doua dintre pasiunile mele: gatitul si fotografiatul, si pentru ca: “This is my invariable advice to people: Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all HAVE FUN!” ~ Julia Child, My Life in France

Copyright

All rights reserved. No part of the contents of this blog may be reproduced in any form or by any means, electronically or otherwise, without the prior written permission of the owner (vdaiana-http://testdaiana1.blogspot.ro/).

Toate drepturile rezervate. Nici o parte din conţinutul acestui blog nu poate fi reprodusă sub nici o formă (electronică sau de altă natură) fără acordul scris al proprietarului (vdaiana-http://testdaiana1.blogspot.ro/). Publicarea sau multiplicarea fara acordul scris al proprietarului se pedepseste conform legii in vigoare (Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Blog Archive