Pages

Monday, September 19, 2016

Budinca de branza dulce (4)


Ingrediente
1 kg branza dulce (Pilos, la galetica)
200 g zahar
7 buc oua
175 g unt (topit si racorit) 
esenta de vanilie (si altceva, dupa gust)
coaja de lamaie (optional)
1 varf de cutit sare
4 Lg faina (uneori am inlocuit cu 1 plic praf budinca de vanilie)
3 Lg gris
1 lg praf de copt
2 Lg lapte praf 
100 g stafide (optional)






* eu am copt intr-o tava patrata ( 33 x 24 x 6,5 cm) pentru ca forma mea rotunda e de doar 26 cm diametru si n-ar fi incaput toata compozitia (si ar fi fost mare pacat!)

Am separat ouale.
Intr-un bol am amestecat ingredientele uscate: sarea, coaja de lamaie, praf de budinca, gris, praf de copt, lapte praf.
In alt bol am am amestecat, cu mixerul, galbenusurile, zaharul, branza dulce, untul topit, dar nu fierbinte, esenta de vanilie, apoi am adaugat ingredientele uscate si am mixat bine de tot, pana la omogenizare.

Albusurile le-am batut spuma tare cu 1 lingura de zahar. Am adaugat spuma in compozitia de mai sus, in 2-3 transe si am amestecat cu grija, cu lingura de lemn, de sus in jos.

Am turnat compozitia in tava tapetata cu hartie de copt.

Am copt la temperatura medie spre mica, timp de 1 ora si un sfert (atat i-a trebuit cuptorului meu pe butelie sa inchege si sa rumeneasca frumos budinca). 
Cand am vazut ca a ajuns la culoarea dorita, am oprit focul, am lasat usa cuptorului intre-deschisa si budinca in cuptor, s-a mai copt ea putin la caldura.

Budinca de branza dulce sau (aproape) fiadone.
https://en.wikipedia.org/wiki/Fiadone
https://en.wikipedia.org/wiki/Brocciu






Langa desert merge o cafea neagra sau cu frisca :)







No comments:

Post a Comment

Printfriendly

Print Friendly and PDF

About Me

My photo
Io-s Daiana din Timisoara, o banateanca zapacita. Imi place sa spun ca-s banateanca, nu pt ca as cunoaste tot ce tine de Banat ci pt ca ma simt bine pe aceste meleaguri, unde m-am nascut si am crescut. "Bucatareala" m-a apucat asa mai serios dupa ce in 2008 am vazut filmul Ratatouille. Stiu ca e doar un film animat, dar atat de simpatic mi-a fost sobolanutul Remy, cum stia el sa aprecieze mancarea bine pregatita, a invatat de la tv sa gateasca, faza cu explozia de gusturi cand combini ingredientele si motto-ul lui Gusteau "Anyone can cook!" Indemnata de primele succese si de aprecierile celor din jur, mi-am zis ca pot si io, asa ca am inceput cu prajiturile pt ca mi s-au parut mai prietenoase, mai usor de fotografiat si parca ceva mai simplu de realizat decat mancarurile gatite. Si vorba unui prieten "Sigur iti ies toate daca pui atata suflet". Am creat blogul din dorinta de a aduce la un loc doua dintre pasiunile mele: gatitul si fotografiatul, si pentru ca: “This is my invariable advice to people: Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all HAVE FUN!” ~ Julia Child, My Life in France

Copyright

All rights reserved. No part of the contents of this blog may be reproduced in any form or by any means, electronically or otherwise, without the prior written permission of the owner (vdaiana-http://testdaiana1.blogspot.ro/).

Toate drepturile rezervate. Nici o parte din conţinutul acestui blog nu poate fi reprodusă sub nici o formă (electronică sau de altă natură) fără acordul scris al proprietarului (vdaiana-http://testdaiana1.blogspot.ro/). Publicarea sau multiplicarea fara acordul scris al proprietarului se pedepseste conform legii in vigoare (Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).