Ingrediente:
* 1 blat de ciocolata (3 straturi; cumparat)
~ pentru crema ganache:
* 500 ml frisca lichida
* 330 g ciocolata (250 g ciocolata cu lapte + 80 g cioclata neagra)
* 1 fiola esenta de vanilie (optional)
~ pentru glazura:
* 150 g ciocolata (90 g ciocolata cu lapte + 60 g ciocolata neagra)
* 100 ml frisca lichida
* 30 g unt (aprox 1 lingura)
Mod de preparare:
~ cu o zi inainte de eveniment pregatim crema ganache:
- topim in microunde sau pe bain-marie ciocolata;
- punem frisca la incalzit (dar sa nu fiarba);
- adaugam ciocolata moale in frisca lichida calduta;
- tinem vasul pe foc mic si amestecam pana se omogenizeaza si se ingroasa crema;
- adaugam esenta de vanilie (nici o reteta nu prevede asta, dar asa mi-a picat mie bine la gust; cred ca mergea si o esenta de rom) si amestecam pana se omogenizeaza totul;
- luam vasul de pe foc, amestecam sa se racoreasca putin crema, apoi punem vasul intr-un bol cu apa rece si amestecam din cand in cand pana se mai raceste. acoperim vasul cu crema cu folie alimentara si bagam in frigider peste noapte. (crema mea a stat la frigider 5 nopti si n-a patit nimic.)
- a doua zi scoatem crema din frigider si mixam pana devine o crema fina si moale.
- ungem primul blat cu jumatate de crema, asezam al doilea blat, restul de crema, apoi al treilea blat. presam putin sa se aseze crema.
~ pentru glazura procedam ca si la crema ganazhe:
- topim ciocolata, incalzim putin frisca, apoi adaugam ciocolata topita si untul moale; amestecam pe foc mic pana se omogenizeaza;
- luam de pe foc, amestecam sa se racoreasca putin;
- turnam glazura calduta peste tort, lasam sa se scurga pe margini, nivelam cu un cutit daca e nevoie.
- apoi punem tortul la rece ca sa se intareasca crema si glazura.
Decor: frisca si inimioare din ciocolata.
No comments:
Post a Comment