Saturday, October 24, 2009

TORT ANIVERSAR DE CIOCOLATA ~ Anniversary cake ~ Évfordulós torta

Ingrediente:

* 1 blat de ciocolata (3 straturi; cumparat)

~ pentru crema ganache:
* 500 ml frisca lichida
* 330 g ciocolata (250 g ciocolata cu lapte + 80 g cioclata neagra)
* 1 fiola esenta de vanilie (optional)

~ pentru glazura:
* 150 g ciocolata (90 g ciocolata cu lapte + 60 g ciocolata neagra)
* 100 ml frisca lichida
* 30 g unt (aprox 1 lingura)


Mod de preparare:
~ cu o zi inainte de eveniment pregatim crema ganache:
- topim in microunde sau pe bain-marie ciocolata;
- punem frisca la incalzit (dar sa nu fiarba);
- adaugam ciocolata moale in frisca lichida calduta;
- tinem vasul pe foc mic si amestecam pana se omogenizeaza si se ingroasa crema;
- adaugam esenta de vanilie (nici o reteta nu prevede asta, dar asa mi-a picat mie bine la gust; cred ca mergea si o esenta de rom) si amestecam pana se omogenizeaza totul;
- luam vasul de pe foc, amestecam sa se racoreasca putin crema, apoi punem vasul intr-un bol cu apa rece si amestecam din cand in cand pana se mai raceste. acoperim vasul cu crema cu folie alimentara si bagam in frigider peste noapte. (crema mea a stat la frigider 5 nopti si n-a patit nimic.)

- a doua zi scoatem crema din frigider si mixam pana devine o crema fina si moale.

- ungem primul blat cu jumatate de crema, asezam al doilea blat, restul de crema, apoi al treilea blat. presam putin sa se aseze crema.


~ pentru glazura procedam ca si la crema ganazhe:
- topim ciocolata, incalzim putin frisca, apoi adaugam ciocolata topita si untul moale; amestecam pe foc mic pana se omogenizeaza;
- luam de pe foc, amestecam sa se racoreasca putin;
- turnam glazura calduta peste tort, lasam sa se scurga pe margini, nivelam cu un cutit daca e nevoie.

- apoi punem tortul la rece ca sa se intareasca crema si glazura.


Decor: frisca si inimioare din ciocolata.



No comments:

Post a Comment

Printfriendly

About Me

My photo
Io-s Daiana din Timisoara, o banateanca zapacita. Imi place sa spun ca-s banateanca, nu pt ca as cunoaste tot ce tine de Banat ci pt ca ma simt bine pe aceste meleaguri, unde m-am nascut si am crescut. "Bucatareala" m-a apucat asa mai serios dupa ce in 2008 am vazut filmul Ratatouille. Stiu ca e doar un film animat, dar atat de simpatic mi-a fost sobolanutul Remy, cum stia el sa aprecieze mancarea bine pregatita, a invatat de la tv sa gateasca, faza cu explozia de gusturi cand combini ingredientele si motto-ul lui Gusteau "Anyone can cook!" Indemnata de primele succese si de aprecierile celor din jur, mi-am zis ca pot si io, asa ca am inceput cu prajiturile pt ca mi s-au parut mai prietenoase, mai usor de fotografiat si parca ceva mai simplu de realizat decat mancarurile gatite. Si vorba unui prieten "Sigur iti ies toate daca pui atata suflet". Am creat blogul din dorinta de a aduce la un loc doua dintre pasiunile mele: gatitul si fotografiatul, si pentru ca: “This is my invariable advice to people: Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all HAVE FUN!” ~ Julia Child, My Life in France

Copyright

All rights reserved. No part of the contents of this blog may be reproduced in any form or by any means, electronically or otherwise, without the prior written permission of the owner (vdaiana-http://testdaiana1.blogspot.ro/).

Toate drepturile rezervate. Nici o parte din conţinutul acestui blog nu poate fi reprodusă sub nici o formă (electronică sau de altă natură) fără acordul scris al proprietarului (vdaiana-http://testdaiana1.blogspot.ro/). Publicarea sau multiplicarea fara acordul scris al proprietarului se pedepseste conform legii in vigoare (Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Blog Archive