Pages

Wednesday, August 24, 2011

Prajitura cu mere ~ Omlós almás pite ~ Hungarian Apple pie


For english scroll down
Magyarul a lap aljan

Ingrediente:
* 500 g faina
* 150 g untura
* 1 ou intreg
* 2 linguri smantana
* 100 g zahar
* 1 praf de copt
* 1 zahar vanilat
* putina apa (daca aluatul cere)
* cateva linguri de gris
* scortisoara
** MERE (1,5 - 2 kg, razuite cu tot cu coaja, doar curatate de cotor)
** cateva linguri de zahar de pus pe merele razuite, dupa gust, dupa cat de dulci sint merele
*** zahar pentru presarat deasupra

Mod de preparare:
Faina se freaca cu untura moale (la temperatura camerei), apoi se adauga restul ingredientelor si se framanta un aluat omogen. (Nu e nevoie sa stea la rece aluatul, dar totusi se lucreaza putin mai usor daca e rece. La fel de bine, se poate pregati mai devreme si se poate tine in frigider pana cand avem nevoie de el.)
Merele se dau pe razatoarea cu gauri mari, se presara cu zahar si se lasa sa stea sa-si lase zeama, care apoi se storc de zeama, in mare parte dar nu complet.
Aluatul se imparte in doua parti. Se intinde o foaie in tava, se presara un strat (cateva linguri) de gris, se repartizeaza merele, se presara cu scortisoara.
Se intinde si cealalta foaie, se apasa putin sa se aseze si se inteapa din loc in loc cu furculita.
Inainte de a baga prajitura in cuptor se presara deasupra zahar (nu mult, asa pentru aspect)
Prajitura se tine la cuptorul preincalzit 45-60 min, din care primele 10 min pe foc mare, apoi pe mediu spre mic. Se verifica sa nu se arda deasupra.

PS: acest aluat mama il foloseste ca baza la prajitura cu mere, cu branza dulce, cu mac, cu dovleac.


UPDATE:
http://testdaiana1.blogspot.ro/2011/11/prajitura-cu-mere-reloaded-omlos-almas.html#
http://testdaiana1.blogspot.ro/2013/09/prajitura-cu-mere-blat-sfaramicios-cu.html



Omlós almás pite
Anyukám és nagymamám almás pitéje
Hozzávalók:
500 g liszt
150 g zsír
1 egész tojás
2 evőkanál tejföl
100 g cukor
1 tasak sütőpor (8-10 g)
1 tasak vaníliás cukor
kevés langyos víz (ha netán a tészta igényli)
fahéj (ízlés szerint)
néhány evőkanál gríz
néhány evőkanál kristálycukor a tészta (és a reszelt alma) megszórásához
ALMA 1,5 - 2 kg, kicsumázva, héjával együtt

AZ ALMA:
1.Variáns: Megszórjuk a nagylyukú reszelőn héjastól lereszelt almát ízlés szerint cukorral és félretesszük amíg levet ereszt, majd kinyomkodjuk, de nem éppen teljesen, a fölösleges levet. A tepsibe elosztott almát megszórjuk fahéjjal.
2.Variáns: Nagylyukú reszelőn héjastól lereszeljük vagy vékonyan felszeleteljük az almát és félretesszük amíg elkészül a tészta. Aztán kinyomkodjuk/leöntjük a fölösleges levet.
Az alma felét elosztjuk az alsó tésztalapon, megszórjuk kevés cukorral és fahéjjal.
Rátesszük a maradék almát és megint megszórjuk kevés cukorral és fahéjjal.
Rátesszük a felső tésztalapot és tovább úgy járunk el ahogy lentebb írja.

A TÉSZTA:
Amíg az alma pihen, a lisztet összedörzsöljük a szobahőmérsékletű zsírral, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót (tojás, tejföl, cukor, sütőpor, vaniliás cukor, esetleg víz) és gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk. Ha ezután mindjárt nyújtjuk a tésztát, akkor nem kell hűtőbe tenni.
Két részre osztjuk a tésztát és kinyújtjuk.
Tepsibe helyezzük az egyik lapot, megszórjuk néhány evőkanál grízzel és rátesszük az almát (1 vagy 2-es variáns).
Rátesszük a második lapot és kicsit lenyomkodjuk. Megszúrkáljuk itt-ott egy villával.
Mielőtt a pitét a sütőbe tesszük megszórjuk néhány evőkanál kristálycukrral a tetején.
Előmelegített sütőben 45-60 percig sütjük (sütőtől függ), az első 10 percben magasabb, majd közepes lángon. Ellenőrizzük, hogy ne égjen meg a teteje.
Anyukám ezt a tésztát használja az almás, túrós, mákos, tökös pitéhez is.

MY MOM'S AND GRANDMOM'S APPLE PIE
Ingredients:
* 500 g flour
* 150 g lard
* 1 whole egg
* 2 tablespoons sour cream
* 100 g sugar
* 1 sachet baking powder (8-10 g)
* 1 sachet vanilla sugar or some vanilla extract
* some water (if the dough requires)
** cinnamon (powder)

*** few tablespoons semolina
**** granulated sugar to sprinkle
APPLES (1.5 - 2 kg, un peeled)
Sprinkle the grated apples with sugar and set aside until it drains some juicethen squeeze most of the juice out, but not completely.
Divide the dough two partsLay a sheet of dough in a pan, sprinkle a layer (a few tablespoonsof semolinadistribute the apples and sprinkle with cinnamon.
Lay the other sheet of dough, press gently and pierce here and there with a fork.
Before you put the pie in the oven sprinkle some granulated sugar on top.
Put the pie in the preheated oven for 45-60 minutesof which the first 10 minutes on high heatthen medium to low. Check not to burn the top.
PS: my mother uses
 this dough with different fillings: apple, cheesepoppypumpkin.

Preparation:
Flour is rubbed with lard, then add the rest of the ingredients and knead until you get a smooth dough. No need to put the dough to cool.

4 comments:

  1. Cat de bine arata!! imi place tare aluatul cu untura.. parca-i mai pufosila si mai gustos!! megalike pentru praji...;)

    ReplyDelete
  2. Mersi, Antonina!
    Si noua ne place. Aluatul sfaramicios are un farmec aparte. :)

    ReplyDelete
  3. Intr-adevar este mult mai bun cu untura, si cornuletele fragede cu gem sunt mult mai bune! Arata foarte bine, de mult nu am mai facut, noroc ca, au aparut merele de vara, cele de import sunt tare scumpe! :)

    ReplyDelete
  4. Adela, astea sint mere din gradina noastra :) au inceput sa fie suficient de dulci, plus ca foarte multe cad din pom si e pacat sa le aruncam. Asa ca asta a fost prima prajitura. Iar in rest facem suc.

    ReplyDelete

Printfriendly

Print Friendly and PDF

About Me

My photo
Io-s Daiana din Timisoara, o banateanca zapacita. Imi place sa spun ca-s banateanca, nu pt ca as cunoaste tot ce tine de Banat ci pt ca ma simt bine pe aceste meleaguri, unde m-am nascut si am crescut. "Bucatareala" m-a apucat asa mai serios dupa ce in 2008 am vazut filmul Ratatouille. Stiu ca e doar un film animat, dar atat de simpatic mi-a fost sobolanutul Remy, cum stia el sa aprecieze mancarea bine pregatita, a invatat de la tv sa gateasca, faza cu explozia de gusturi cand combini ingredientele si motto-ul lui Gusteau "Anyone can cook!" Indemnata de primele succese si de aprecierile celor din jur, mi-am zis ca pot si io, asa ca am inceput cu prajiturile pt ca mi s-au parut mai prietenoase, mai usor de fotografiat si parca ceva mai simplu de realizat decat mancarurile gatite. Si vorba unui prieten "Sigur iti ies toate daca pui atata suflet". Am creat blogul din dorinta de a aduce la un loc doua dintre pasiunile mele: gatitul si fotografiatul, si pentru ca: “This is my invariable advice to people: Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all HAVE FUN!” ~ Julia Child, My Life in France

Copyright

All rights reserved. No part of the contents of this blog may be reproduced in any form or by any means, electronically or otherwise, without the prior written permission of the owner (vdaiana-http://testdaiana1.blogspot.ro/).

Toate drepturile rezervate. Nici o parte din conţinutul acestui blog nu poate fi reprodusă sub nici o formă (electronică sau de altă natură) fără acordul scris al proprietarului (vdaiana-http://testdaiana1.blogspot.ro/). Publicarea sau multiplicarea fara acordul scris al proprietarului se pedepseste conform legii in vigoare (Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).