Pages

Sunday, March 21, 2010

Tort de lamaie in alb si rosu pentru onomastica sau aniversare

Tort de lamaie in alb si rosu de Sfantul Iosif

Sursa: http://www.culinar.ro/forum/continut/Retete-in-imagini/25505/Tort-de-lamaie/

Ingredientele mele:

Blat:
* 500+ gr faina,  (+ inseamna inca atata faina cat sa nu mai fie foarte lipicios aluatul. n-am mai cantarit am pus vreo 4 linguri cu varf in timp ce framantam)
* 1 pliculet praf de copt,
* 150 gr zahar pudra,
* 2 pliculete zahar vanilat,
* un strop de sare,
* coaja rasa de la 2 lamaii,
* 3 oua,
* 300 gr unt

Crema:
* coaja rasa de la 2 lamai,
* 150 ml suc de lamaie,
* 175 gr zahar,
* un zahar vanilat
* 2 linguri faina (io nu folosesc amidon)
* 3 oua
* 200 g unt la temperatura camerei

Glazura:
* 225 gr zahar pudra
* 4-5 linguri suc de lamaie
* 1-2 pliculete tort gelee rosu (preparat conform instructiunilor de pe plic)

~ ingredientele pentru blat: le-am amestecat si am framatat un aluat.
~ aluatul a fost foaaaarte lipicios, asa ca am mai adaugat vreo 4 linguri (cu varf) de faina. astfel am reusit sa desprind alauatul de pe mana si de pe marginea ligheanului.
~ intr-un tarziu si io si aluatul bucurosi ca am reusit
~ ingredientele pentru crema
- am amestecat coaja si sucul de lamaie, zaharul, zaharul vanilat, esenta de vanilie si faina si am pus pe foc mic pana cand s-a topit zaharul. Atunci am luat de pe foc si am adaugat pe rand cele 3 oua, amestecand crema dupa fiecare ou. Am pus inapoi pe foc mic, amestecand in continuu pana cand s-a ingorsat. Am lasat crema sa se raceasca. Apoi am adaugat untul moale la temperatura camerei si am amestecat cu mixerul cateva minute.
~ in timpul fierberii
~ crema racita si mixata cu 200 g unt
~ aluatul impartit in 6 parti
- aluatul a stat in frigider vreo 40 de min si tot era prea moale pt a-l putea intinde, asa ca l-am bagat vreo 15 min in congelator. apoi l-am impartit in 6 bucati aproximativ egale.
- dintr-o bucata am decupat stelute, pe care le-am copt timp de 15 min la foc mediu.
- celelalte 5 bucati le-am intins, le-am dat o forma rotunda si le-am copt la foc mediu spre mic, timp de 20-25 min (depinde de cuptor, verificati sa nu se arda cum am patit io cu una din foi)

~ tava cu stelute pe care nu le-am folosit pt decor ca in reteta originala ci le-am mancat :D
~ primul blat asteapta cuminte sa ajunga in cuptor
~ love is all around :D
~ rebut :P mi-e rusine, dar ce sa fac, se mai intampla. daca am stat cu ochii pe forum :doh: :)))
~ 4 blaturi si crema pregatite pt umplut
~ that's all folks :)
.

.
.
.
.
~ no, it' not! urmeaza decoratul :D am preparat 3 plicuri de tort gelee rosu dupa cum scrie pe plic si am turnat intr-o tava tapetata cu folie alimentara
[i]* Observatii: trebuia sa folosesc o tava mai mica si sa fac doar 1 plic (maxim 2) de tort gelee.[/i]
~ ingrediente pentru glazura: am amestecat pana cand s-a topit zaharul si am obtinut o glazura fina.
~ tortul a lenevit putin la soare pana cand s-a intarit gelatina in frigider
~ tortul glazurat
~ gelatina intarita am decupat-o cu forme de fursecuri
~ si dupa lupte seculare in sfarsit sarbatoritii se pot bucura de tort :)


Observatii:
1.  crema e extraordinar de buna! are o aroma pe care n-am cum s-o gasesc in nici o crema la plic, la fel si glazura!
2. glazura e prea acra. cred ca merge 2 linguri zeama de lamaie + 2 linguri de apa.
3. crema e cam acra, desi mie imi place acru. data viitoare am sa pun mai multa coaja de lamaie si ceva mai putina zeama.
4. crema mi-a ajuns pt 4 blaturi. data viitoare am sa fac tot 4 blaturi la cantitatea asta de crema sau 6 blaturi si mai multa crema.
5. 1-2 pliculete de tort gelee si o tava mai mica erau suficiente. mi-a ramas o cutie de margarina plina cu gelatina rosie.

POFTA BUNA SI LA MULTI ANI DE ZIUA ONOMASTICA TUTUROR CELOR CARE POARTA NUMELE DE IOSIF, JOZSEF SI TOATE DERIVATELE IN TOATE LIMBILE!

3 comments:

  1. vai, ce frumos e tortul asta, de vis nua alta!:D

    ReplyDelete
  2. dupa toate peripetiile a iesit un tort bestial :) felicitari
    la tort gelee pentru ornamente nu m-am gandit,o idee foarte bune , sapam dupa forme acum :)
    o seara minunata si o primavara senina!

    ReplyDelete

Printfriendly

Print Friendly and PDF

About Me

My photo
Io-s Daiana din Timisoara, o banateanca zapacita. Imi place sa spun ca-s banateanca, nu pt ca as cunoaste tot ce tine de Banat ci pt ca ma simt bine pe aceste meleaguri, unde m-am nascut si am crescut. "Bucatareala" m-a apucat asa mai serios dupa ce in 2008 am vazut filmul Ratatouille. Stiu ca e doar un film animat, dar atat de simpatic mi-a fost sobolanutul Remy, cum stia el sa aprecieze mancarea bine pregatita, a invatat de la tv sa gateasca, faza cu explozia de gusturi cand combini ingredientele si motto-ul lui Gusteau "Anyone can cook!" Indemnata de primele succese si de aprecierile celor din jur, mi-am zis ca pot si io, asa ca am inceput cu prajiturile pt ca mi s-au parut mai prietenoase, mai usor de fotografiat si parca ceva mai simplu de realizat decat mancarurile gatite. Si vorba unui prieten "Sigur iti ies toate daca pui atata suflet". Am creat blogul din dorinta de a aduce la un loc doua dintre pasiunile mele: gatitul si fotografiatul, si pentru ca: “This is my invariable advice to people: Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all HAVE FUN!” ~ Julia Child, My Life in France

Copyright

All rights reserved. No part of the contents of this blog may be reproduced in any form or by any means, electronically or otherwise, without the prior written permission of the owner (vdaiana-http://testdaiana1.blogspot.ro/).

Toate drepturile rezervate. Nici o parte din conţinutul acestui blog nu poate fi reprodusă sub nici o formă (electronică sau de altă natură) fără acordul scris al proprietarului (vdaiana-http://testdaiana1.blogspot.ro/). Publicarea sau multiplicarea fara acordul scris al proprietarului se pedepseste conform legii in vigoare (Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).